Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kroťte protiamerickou rétoriku, nařídil Putin úředníkům. Bojí se konfrontace se západem, říká politolog

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Přestože nové protiruské sankce ze strany USA a raketové údery v Sýrii přiblížily hrozbu prvního přímého střetu obou supervelmocí od studené války, ruský prezident Vladimir Putin chce napětí zmírnit. Napsala to dnes agentura Bloomberg s odvoláním na osoby obeznámené si situací v ruském vedení. Kreml prý nařídil státním úředníkům zmírnit protiamerickou rétoriku.

Putin tak chce dát prezidentovi USA Donaldu Trumpovi ještě jednu šanci na dodržení slibu, že zlepší vztahy s Ruskem a zmírní eskalaci napětí, uvedla agentura. Umírněnost Moskvy podle ní potvrzuje zdrženlivá reakce Ruska na útoky západních spojenců na chemické laboratoře v Sýrii i skutečnost, že poslanci ruského parlamentu údajně stáhli návrh na zavedení rozsáhlých protisankcí v reakci na sankční kroky vyhlášené v USA.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes v komentáři ke zprávě americké agentury uvedl, že kritika Spojených států ze strany oficiálních představitelů Ruska "není spojena s jakýmisi pokyny z Kremlu", ale je diktována nepřátelskou politikou Washingtonu.

Rusko-americké vztahy komentoval agentuře Bloomberg Igor Bunin z ruského Střediska pro politické technologie. "Putin je připraven k řadě hlubokých ústupků, nesmí to ale vypadat, že prohrává. Chápe, že Rusko nemůže ekonomicky soutěžit se Západem, a nechce se s ním pustit do války," řekl ruský politolog.

Témata:  Vladimír Putin Rusko USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy