Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se nakonec s vyšetřovatelem nesejde, kvůli postupu FBI vůči jeho právníkovi

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump si rozmyslel své dřívější rozhodnutí, že podstoupí rozhovor se zvláštním vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem, který se snaží objasnit údajné ruské zásahy do prezidentských voleb v USA. Napsal to list The Washington Post. Svůj názor prý prezident změnil po nedávné razii FBI v bytě a kancelářích jeho osobního právníka Michaela Cohena. Akce prý Trumpem "hluboce otřásla".

Trump dal v minulosti několikrát najevo ochotu s Muellerem promluvit. Naposledy letos v lednu prohlásil, že je připraven před vyšetřovatelem vypovídat. "Vlastně se na to těším. Udělal bych to pod přísahou," řekl tehdy prezident. Jeho právníci ho ovšem před takovým krokem varovali, údajně s ohledem na nebezpečí, že se prostořekostí a neuváženými výroky dostane do problémů.

Trumpa podle washingtonského listu pobouřila akce agentů FBI, kteří před deseti dny zabavili v Cohenově bytě a v jeho kancelářích stohy dokumentů. Chtějí v nich najít informace související s obviněním advokáta z nelegálních obchodních praktik. V Bílém domě podle médií zavládla obava, že mezi listinami se najdou i citlivé informace týkající se údajných pletek ženatého Trumpa s pornoherečkou Stormy Daniels, případně možných kontaktů Trumpova volebního štábu s Ruskem.

Bílý dům podle listu The Washington Post po razii u Cohena začal shánět nové právníky. Advokáty Tye Cobba a Jaye Sekulowa by možná už koncem tohoto týdne mohl doplnit někdo další. Tým je sice stále přístupný kontaktům s Muellerem, schůzka zvláštního vyšetřovatele přímo s prezidentem je ale méně pravděpodobná. Své názory ovšem Trump často mění, upozornil deník.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy