Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský policejní prezident oficiálně končí

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar dnes podle očekávání podal žádost o uvolnění z funkce. Na dotaz ČTK to uvedlo tiskové oddělení policejního prezidia. Gašparův odchod z čela policie souvisí s politickou krizí v zemi po zatím neobjasněné únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Gašpar již v úterý přislíbil, že požádá o uvolnění z funkce, byť krátce předtím tvrdil, že odstoupit nemá v úmyslu. Jeho odchod z postu šéfa policie oznámil na společné tiskové konferenci dříve v tomto týdnu premiér Peter Pellegrini, podle kterého Gašpar kvůli svízelné situaci ve vedení policie skončí na konci května.

Ještě v pondělí ministr vnitra Tomáš Drucker překvapivě oznámil demisi. Zdůvodnil to tím, že nepovažuje za správné Gašpara odvolat, jak to žádají demonstranti, kteří se domáhají změn po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Drucker podle opozice rezignoval, protože "neměl na to", aby Gašpara odvolal. Demisi ministra Druckera, který byl ve funkci necelý měsíc, slovenský prezident Andrej Kiska přijal v úterý a vedením ministerstva do jmenování nového ministra pověřil Pellegriniho.

Vražda novináře Kuciaka a jeho snoubenky vyvolala na Slovensku politickou krizi, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica. Tříčlenná koalice se v březnu dohodla na vytvoření nové vlády, ve které zůstala většina ministrů Ficova kabinetu. V Pellegriniho vládě již ale nepokračuje bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák. Na tomto postu ho nahradil právě Drucker, který v předchozím kabinetu zastával post ministra zdravotnictví.

Témata:  policie SR Slovensko Ján Kuciak

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy