Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové tvrdili, že vědí čím byl otráven Skripal. Nesmysl, oponují jim odborníci

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí dnes odmítlo zprávu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která vyvrací tvrzení šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova o látce použité při útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v jižní Anglii.

Ministerská mluvčí Marija Zacharovová označila závěry OPCW za sporné a vyzvala organizaci, aby "skoncovala s hrou na kočku a myš".

Lavrov o víkendu v Moskvě s odvoláním na "důvěrné zdroje" prohlásil, že podle analýz provedených v laboratoři ve švýcarském Spiezu, která pracuje pro OPCW, bylo z vzorků odebraných na místě otravy zjištěno, že byla použita toxická psychoaktivní látka označovaná jako BZ. Ta se podle ministra v Sovětském svazu ani v Rusku nevyráběla a nevyrábí, zato ji produkují laboratoře v USA a západní Evropě.

OPCW dnes v Haagu vydala prohlášení, podle něhož Lavrovovo tvrzení neodpovídá skutečnosti. Látku BZ měla švýcarská laboratoř k dispozici jen ve vlastních kontrolních vzorcích, v materiálu odebraném na místě otravy Skripalových žádná taková substance nebyla.

Podiv nad tvrzením ruského ministra vyjádřila i švýcarská zástupkyně Nadine Lozanová, podle níž argumenty uváděné Lavrovem nebyly ve zprávě laboratoře ve Spiezu obsaženy. Informace byla navíc určena jen haagské centrále OPCW a podléhala utajení. Není jasné, jak se k ní ruský ministr zahraničí dostal.

Zacharovová prohlásila, že stanovisko OPCW hodnotí Moskva skepticky. Rozchází se prý "s údaji, které Rusko získalo při analýze zprávy OPCW". Okolnosti kolem látky BZ, jak jsou ve zprávě OPCW popsány, jsou prý sporné. "Je čas skoncovat s hrou na kočku a myš a zveřejnit všechny dostupné údaje," řekla mluvčí.

Témata:  Rusko Sergej Lavrov chemické zbraně Organizace pro zákaz chemických zbraní Sergej Skripal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy