Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčané bombardují islámské radikaly

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Damašek - Irácké letectvo dnes podniklo údery na pozice takzvaného Islámského státu (IS) uvnitř sousední Sýrie, oznámil úřad iráckého premiéra Hajdara Abádího. Nálety byly koordinovány s vládou syrského prezidenta Bašára Asada, informovala agentura Reuters s odvoláním na iráckého armádního mluvčího.

Jak úřady v Bagdádu ve svém prohlášení uvedly, nálety byly provedeny "z irácké strany hranice". Do Sýrie bylo vysláno blíže nespecifikované množství stíhaček F-16.

Takzvaný chalífát, který Islámský stát vyhlásil v částech Sýrie a Iráku v roce 2014, se zhroutil loni, když radikálové ztratili velká města, především irácký Mosul a syrskou Rakku.

V Iráku byli islamisté poraženi a v Sýrii přišli o většinu ovládaného území. V určité části země u hranice s Irákem ale stále působí.

Témata:  Irák Sýrie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy