Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský soud uvalil vydávací vazbu na italského podnikatele Vadalu

soudy
soudy
Foto: Pixmac

Košice - Italský podnikatel Antonino Vadala, který se na Slovensku dostal do pozornosti médií a veřejnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka, zůstane ve vazbě. Krajský soud v Košicích dnes na podnikatele uvalil vydávací vazbu v souvislosti se žádostí Itálie o jeho vydání ke stíhání pro podezření z drogových deliktů, informovala slovenská média. Vadala byl od poloviny března v takzvané předběžné vazbě, jejíž trvání je ze zákona časově omezeno.

Vadala, jenž dlouhodobě žije na Slovensku, byl zatčen v březnu na základě evropského zatykače vydaného soudem v Benátkách. Zajištění italského podnikatele bylo součástí mezinárodního zásahu, při kterém bylo zadrženo dohromady 17 osob, kromě Vadaly všichni v Itálii.

Návrh na uvalení vydávací vazby na Vadalu spolu s originálem evropského zatykače a dalšími dokumenty podala slovenská prokuratura dříve v tomto měsíci. Po zmíněném rozhodnutí krajského soudu bude prokuratura pokračovat v řízení o vydání Vadaly ke stíhání do Itálie.

Zastřelený novinář Kuciak se při své investigativní práci věnoval kromě jiného rozkrývání aktivit italských podnikatelů na východním Slovensku a Vadalovým vazbám na spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica. Politická krize po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky vyústila na Slovensku ve Ficovu demisi. Tříčlenná koalice následně vytvořila novou vládu, ve které zůstala většina ministrů Ficova kabinetu.

Témata:  Slovensko soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy