reklama

Schůzka se bude konat v úterý a ve středu. Podle vysoce postaveného unijního představitele, který se na její přípravě podílí, je si EU vědoma dramaticky se horšící situace z posledních měsíců i toho, že setkání se odehraje krátce po chemickém útoku v Dúmě a následné odvetě tří západních zemí.

Do Bruselu přitom slíbili spolu s osmi desítkami dalších delegací dorazit i zástupci Turecka, Ruska a Íránu, tedy zemí, které ke konfliktu v Sýrii přistupují jinak než západní země. Turecko bude zastupovat místopředseda vlády. Rusko a Írán, které podporují režim prezidenta Bašára Asada, zatím úroveň své delegace nepotvrdily. Z Teheránu by mohl přijet ministr zahraničí.

"Povzbudivé je už to, že se rozhodli zapojit. Dovedeme si představit, že by vůbec nepřijeli. Samotný fakt, že konference se koná, je povzbuzením do budoucna," poznamenal významný unijní diplomat.

Evropská unie dnes připomněla, že osm let trvající konflikt znamená nejen přes 400.000 mrtvých, ale také miliony uprchlíků jak uvnitř Sýrie, tak i v zahraničí, především v okolních zemích, tedy v Turecku, Libanonu a Jordánsku. Jak narůstá délka konfliktu, je situace těchto lidí stále tíživější. Představitelé EU navíc dnes varovali, že situace se v posledních měsících výrazně zhoršila, hlavně v ohniscích jako je provincie Idlib, severosyrský Afrín či oblast východní Ghúty.

Evropská unie a její členské země je přitom dlouhodobě největším poskytovatelem pomoci pro lidi zasažené syrskou krizí. Od jejího počátku již Evropa poskytla asi 10,6 miliardy eur (269 miliard Kč).

Své letošní příspěvky oznámí členské země až na konferenci samotné, Česká republika by měla přislíbit podobné peníze jako loni, celkem asi 220 milionů Kč. Česko pomáhá v Sýrii dlouhodobě. V letech až 2016 bylo na tuto pomoc vynaloženo téměř 500 milionů korun, v roce 2017 dalších 200 milionů Kč, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Česko aktivně pomáhá i v Jordánsku nebo Libanonu, které jsou rovněž zasaženy syrským konfliktem. Soustřeďuje se zejména na pomoc syrským uprchlíkům a dětem.

Nynější dárcovská konference je už šestá v pořadí, ty předchozí se kromě loni v Bruselu konaly v Londýně a třikrát v Kuvajtu.