reklama

Severokorejské rozhodnutí je "pozitivní, dlouho očekávaný krok na cestě, která musí vést k celkové, ověřitelné a nezvratné denuklearizaci," uvedla Mogheriniová v prohlášení.

Pchjongjang dnes oznámil, že KLDR s okamžitou platností zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země. Rozhodnutí už ocenily Spojené státy, Jižní Korea, Čína a Rusko. Japonsko zemi ale také vyzvalo, aby se zbavila jaderných zbraní.

Moskva považuje oznámení severokorejského vůdce Kim Čong-una o zastavení jaderných a raketových testů za šanci pro snížení napětí. Na svém facebooku to dnes napsal šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Konstantin Kosačov.

"Tato zpráva je více pozitivní než negativní (negativní na tom je pouze to, že Severní Korea možná doopravdy disponuje funkčními zbraněmi hromadného ničení). Je zde šance pro snížení napětí, které se ještě před měsícem až dvěma vyhrotilo až na hranici jaderného konfliktu," uvedl podle agentury TASS politik. Pchjongjang zároveň vyzval, aby přijal smlouvu o nešíření zbraní a obnovil spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.