Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostře sledovaná oslava Hitlerových narozenin se obešla bez násilí

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Východoněmecká obec Ostritz má za sebou původně dvoudenní festival, na který v pátek a v sobotu přijely stovky neonacistů z různých zemí při příležitosti pátečních narozenin nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Akce se obešla bez vážnějších incidentů, o což se zasloužila mimořádná bezpečnostní opatření a velké nasazení policejních sil, konstatoval dnes podle portálu Focus policejní ředitel Holger Löwe, který policejní operaci řídil.

Do saského městečka s 2300 obyvateli, které leží na hranicích s Polskem a nedaleko severu Čech, přijeli radikálové nejen z Německa, ale také z Rakouska, Švýcarska, Polska a rovněž z Česka. Podle policie jich bylo kolem 1200. Protestní protineonacistické akce, která se v obci konala současně, se podle agentury DPA zúčastnilo zhruba 3000 lidí.

Policie až dnes upřesnila počet policistů, kteří během extremistického srazu v areálu jednoho z místních hotelů byli v pohotovosti. Löwe měl k dispozici na 1900 strážců pořádku, včetně příslušníků spolkové policie. Saským policistům vypomohli kolegové z policejních sborů Berlína, Bádenska-Württemberska a Durynska.

Od pátku do dnešního poledne bylo v Ostritzi podle policejní zprávy zaznamenáno přes 70 trestných činů a sedm přestupků, ale nic nadmíru závažného. Konflikty mezi neonacisty a účastníky protestní akce nazvané festival míru se policistům podařilo udržet na verbální úrovni. K poměrně poklidnému průběhu možná přispěl i soudem potvrzený zákaz alkoholu, kterému se neonacisté museli podřídit.

Témata:  Německo Adolf Hitler policie Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy