Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský soud zrušil osvobozující rozsudek nad Češkou, jež si měla objednat vraždu manžela

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenský nejvyšší soud dnes zrušil rozhodnutí nižšího soudu, který v opakovaném procesu zprostil Češku Evu Zámečníkovou obžaloby z objednávky vraždy svého slovenského manžela. ČTK to řekla mluvčí soudu Alexandra Važanová. Případem se tak opět bude muset zabývat Specializovaný trestní soud v Pezinku.

Specializovaný trestní soud nejprve v roce 2015 uložil Zámečníkové ve zmiňovaném případu devítiletý trest vězení. Nejvyšší soud o rok později dospěl k závěru, že soud první instance pochybil při posuzování důkazů, rozsudek zrušil a věc vrátil k novému projednání. Specializovaný trestní soud, který se na Slovensku zabývá i nejzávažnějšími kriminálními případy, v novém procesu Zámečníkovou zprostil obžaloby loni v lednu. I toto rozhodnutí nejvyšší soud zrušil.

Zámečníková si podle prokuratury objednala vraždu manžela v lednu 2014, jen dva měsíce po sňatku s profesionálním vojákem, s nímž žila na západním Slovensku. Motivem vraždy prý byla snaha získat manželův majetek.

Korunním svědkem v procesu se stal muž, kterého si žena podle obžaloby najala na vraždu svého manžela Ľudovíta Turcsányiho. Svědek, který se obrátil na policii, dříve uvedl, že Zámečníková mu za vraždu slíbila odměnu 50.000 eur (1,27 milionu Kč).

Zámečníková vinu popřela, nechtěla ani uzavřít dohodu o vině a trestu, díky které by výměnou za doznání mohla dostat mírnější trest. Tvrdila, že korunní svědek v procesu se jí chtěl pomstít za to, že mu odmítla půjčit peníze a že žádný důkaz nepotvrdil informace o vraždě a odměně 50.000 eur.

Témata:  Slovensko vražda policie SR Češi soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy