Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úklid po novičoku začal, v Salisbury probíhá rozsáhlá dekontaminace

Chemické zbraně
Chemické zbraně
Foto: Pixabay

Londýn - V jihoanglickém městě Salisbury, kde na počátku března otrávili bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, začala dnes rozsáhlá dekontaminace. Úřady vytipovaly devět míst, která budou muset v následujících týdnech vyčistit od zbytků nervově paralytické látky. Britská vláda tvrdí, že látkou byl novičok vyráběný v Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítá.

Do Salisbury za rozbřesku dorazily podle televizní stanice Sky News tři armádní vozidla a odborníci v dekontaminačních oblecích zahájili čištění. Nejprve odstranili lavičku, na které svědci našli 4. března Sergeje a Juliji Skripalovi v bezvědomí.

Celkem by mělo být po celém městě dekontaminováno devět míst včetně restaurace, kterou Skripalovi navštívili, ambulance, kam byli po nalezení převezeni, či stanice, kde pracuje policista Nick Bailey, kterého nervově paralytická látka rovněž zasáhla. Jako poslední přijde na řadu byt Sergeje Skripala. Podle britských úřadů přitom právě u vchodu do něj došlo k otravě. Podle informací tajných služeb mohla být látka v tekutém stavu nanesena na kliku dveří.

"Odborníci provedou důkladné testy, aby se ujistili, že jakékoli zbytky nervové látky použité při útoku jsou chemicky vyčištěny či odstraněny a bezpečně zničeny," uvedl zástupce hrabství Wiltshire, ve kterém Salisbury leží. Celá dekontaminace by podle něj mohla zabrat až několik měsíců. "Mimo ohrazené oblasti je Salisbury pro obyvatele i návštěvníky bezpečné," zdůraznil mluvčí hrabství.

Sergej Skripal je nadále v nemocnici, jeho dceru Juliji propustili na počátku dubna a převezli na neznámé místo.

Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

Témata:  Velká Británie chemické zbraně Sergej Skripal

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy