reklama

Zdroj, kterého Kommersant citoval, varoval "před katastrofálními následky pro všechny strany", pokud se Izrael rozhodne bombardovat místo, kam budou systémy dodány. "Pokud proti nám budou v Sýrii použity ruské protiraketové systémy, zaútočíme na ně," řekl dnes Lieberman.

Rusko a Sýrie podepsaly dohodu o dodání systémů S-300 už v roce 2010. Damašek ale podle Kommersantu dosud protirakety nepřebral, zejména kvůli izraelskému tlaku.

Systémy S-300 se nyní nacházejí v okolí ruské námořní základny Tartús, zatímco modernější systémy S-400 jsou umístěny kolem letecké základny Hmímím.

Spojené státy, Británie a Francie nedávno podnikly společné nálety v Sýrii, čímž reagovaly na údajný chemický útok syrské armády na město Dúmá. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov následně uvedl, že Rusko už nemá žádné "morální závazky" bránící v dodání protiraket. Krátce nato Lavrov při své návštěvě Číny sice řekl, že o kontraktu na dodávky protiraket Sýrii dosud nebylo rozhodnuto, ale zdůraznil, že "provokace západních zemí se v Sýrii mohou opakovat, k čemuž je třeba se připravit".

"Rusko nemá důvod jít s námi do střetu a ani my s ním," řekl Lieberman s tím, že Rusko systémy S-300 proti izraelským letounům zatím nepoužilo.

Izrael v minulosti několikrát zdůraznil, že nedopustí, aby v Sýrii stavěl základny znepřátelený Írán a pomáhal tam ve vyzbrojování radikálního libanonského hnutí Hizballáh, které stejně jako Teherán stojí ve válce na straně syrského prezidenta Bašára Asada. Loni v srpnu šéf izraelského letectva oznámil, že Izrael podnikl v Sýrii asi 100 náletů. Izraelská armáda ale podrobnosti o svých operacích většinou nezveřejňuje.