reklama

Za zachování chlapcova života se přimlouval i papež František, který se minulý týden setkal s jeho otcem. Itálie chlapci v pondělí udělila italské občanství, aby transport a léčbu administrativně usnadnila.

Soud dnes požádal liverpoolskou nemocnici Alder Hey, s níž se rodiče soudili, aby zvážila chlapcovo propuštění domů. To nemocnice zatím odmítá kvůli nepřátelským reakcím, jež případ vyvolal. Soudce rovněž kritizoval některé lidi blízké chlapcovým rodičům za to, že jim dávají falešnou naději.

Soud potvrdil stanovisko nemocnice, že "není v nejlepším zájmu Alfieho pokračovat v léčbě, ani jej za tímto účelem přepravovat do zahraničí", informovala agentura AFP.

Chlapec je v "polovegetativním stavu" - trpí degenerativním neurologickým onemocněním, které lékaři nedokázali přesně určit. Při životě jej udržují přístroje, od nichž byl v pondělí večer odpojen. Chlapcův otec Tom Evans dnes uvedl, že Alfie přežil devět hodin bez pomoci, a tak mu lékaři znovu zavedli kyslík a začali jej hydratovat. Agentura ANSA napsala, že rodiče chlapci celou noc poskytovali dýchání z úst do úst.

Rodiče chtějí nechat své dítě převézt do Itálie, kde jeho léčbu nabídla vatikánská dětská nemocnice Bambino Gesu. K případné chlapcově přepravě poskytlo letadlo italské ministerstvo obrany. Podle italského velvyslance v Londýně může přeprava začít během několika minut.