Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden z tvůrců novičoku skončil v nemocnici, podezřelý incident vyvolal zájem médií

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Pozornost ruských médií dnes upoutala autonehoda jednoho z tvůrců nervově paralytického jedu novičok Vladimira Ugleva, který byl hospitalizován po střetu s osobním autem ve městě Anapa na jihu Ruska. Uglev podle agentury Interfax neutrpěl vážnější zranění, incident byl zřejmě neúmyslný.

Uglevovo jméno se objevilo v informacích o útoku na bývalého ruského rozvědčíka Sergeje Skripala a jeho dceru v jihoanglickém Salisbury. Počátkem března byli oba otráveni jedem, podle pozdějších britských analýz nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Tyto substance se podle západních i ruských médií vyvíjely v sovětských armádních laboratořích v 70. a 80. letech minulého století.

Uglev byl členem vědeckého týmu, který na otravné látce typu novičok v sovětské éře pracoval v povolžském městě Šichany. O výrobě novičoku, označovaném v Rusku kódem A-234, vypověděli i Uglevovi kolegové Leonid Rink a Vil Mirzajanov.

Rusko jakýkoli podíl na otravě Skripalových popírá, sám Uglev v březnu v rozhovoru pro britskou stanici BBC řekl, že dokázat případnou odpovědnost Moskvy je prakticky nemožné. Nevyloučil ale, že při útoku na Skripala mohlo být použito látky, s níž on sám v sovětských laboratořích pracoval.

Informaci o autonehodě sdělila novinářům Uglevova manželka. Chemik při nehodě utrpěl otřes mozku a zranění ruky a nohy, jeho život prý není ohrožen. Sedmdesátiletý řidič vozu z místa nehody neujel a nabízel zraněnému jako kompenzaci peníze, napsal ruský investigativní server The Insider. Uglev podle něj považuje nehodu za neúmyslnou.

Témata:  Rusko dopravní nehody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy