reklama

Podle rozsudku policista při incidentu v roce 2014 u Ramalláhu jednal "vysoce neopatrně", když nabil svou zbraň ostrými náboji místo gumovými, které se při zásazích proti demonstrantům používají častěji.

Deri se s prokuraturou předem dohodl a vinu přijal, takže se vyhnul těžšímu obvinění ze zabití. Rozsudek mu také nařizuje zaplatit rodině oběti 50.000 šekelů (292.000 Kč).

Soudce při čtení rozsudku řekl, že se obžalovaný dopustil závažného činu a "tak zásadní neopatrnosti, že si to vyžaduje trest vězení".

Podle izraelského deníku Haarec byl ale vynesen trest z dolní hranice sazby, protože za podobný přečin zákon v Izraeli navrhuje odnětí svobody na dobu od osmi do 24 měsíců. Soudce mírnost trestu zdůvodnil tím, že obžalovaný vinu přiznal a neměl předchozí zápis v trestním rejstříku.

Incident se stal 15. května, tedy v době, již si Palestinci připomínají každoročně jako katastrofu s odkazem na vznik Izraele v květnu 1948. Deriho jednotka střežila kontrolní stanoviště v okolí Ramalláhu a Deri byl na hlídce zajišťující silnici mezi palestinskou vsí Bajtúníja a zdí na hranici Západního břehu Jordánu. Policisté dostali rozkaz střílet na případné demonstranty jenom gumové náboje, které měl u sebe také Deri. Když začal Nuvára na policisty házet kamení, trefil ho Izraelec do hrudníku a zabil.