Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpor proti Trumpovu muži: měl se dopustit mnoha přehmatů

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump čelí rostoucímu tlaku od zákonodárců své vlastní Republikánské strany, aby stáhl nominaci lékaře Bílého domu Ronnyho Jacksona na ministra pro záležitosti veteránů. Odpor řady politiků souvisí s obviněními z mnoha přehmatů či přímo z porušení zákona, kterých se Jackson podle demokratů dopustil. Sám lékař popírá, že řídil v opilosti či svévolně předepisoval návykové léky, jak tvrdí demokraté.

Tým kolem demokratických senátorů chystajících se na Jacksonovo nominační slyšení podle agentury AP mluvil s 23 jeho současnými či bývalými kolegy z lékařského oddělení Bílého domu. Z rozhovorů vyplynulo, že Jackson má problémy s přílišnou konzumací alkoholu, která ovlivňuje jeho chování. Opilý prý sedá za volant a jednou dokonce naboural služební vozidlo. Rovněž předepisuje takové množství opiátů, že se lékařský tým zprvu domníval, že je ze zásob Bílého domu někdo krade.

"Nikdy jsem nenaboural auto. Nemám ponětí, odkud se to (obvinění) vzalo," řekl Jackson ve středu novinářům a zároveň odmítl všechna další uvedená tvrzení.

Trump v úterý prohlásil, že za Jacksonem pevně stojí. Právě Jackson, který je hlavním lékařem Bílého domu od roku 2006, vydal letos v lednu dobrozdání o prezidentově zdraví, které vyznělo veskrze pozitivně.

Ve středu však mluvčí Trumpova úřadu Raj Shah na dotaz televize CNN uvedl, že se tým Bílého domu "samozřejmě" připravuje na možnost, že by Jackson kandidaturu na ministra vzdal. "Bude to, jak řekl prezident, rozhodnutí doktora Jacksona," řekl Shah.

Podle listu Politico se v posledních dnech od Jacksona odvrátilo několik republikánských senátorů, kteří disponují v kongresové komoře pouze těsnou většinou hlasů. Jeho podpora má podle některých z nich i jiné závažné překážky než obvinění související s alkoholem a léky.

"Všichni jsme měli pochybnosti už před všemi těmi nedávnými obviněními, už kvůli jeho zkušenostem či kvalifikaci," řekl deníku republikánský senátor Jeff Flake, podle něhož je schválení Jacksonovy nominace "velmi nepravděpodobné". Podobně se vyjadřují i další republikáni, což dává při očekávaném jednotném odporu demokratů lékaři jen malou šanci uspět v případném nominačním hlasování senátního pléna.

Trojice nejmenovaných republikánů se podle listu obrátila přímo na Trumpa, aby Jacksonovu nominaci stáhl. Jinak podle nich riskuje poškození jména strany, které by se s Jacksonovým působením v úřadě jen zvýrazňovalo.

Témata:  USA Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy