Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok dodávkou v Torontu: Útočil sexuálně frustrovaný šílenec? Taktika IS se rozšířila i na neteroristické útoky

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Toronto - Motiv činu Aleka Minassiana pomalu vychází na světlo. Zdá se, že jím byla nenávist k ženám a sexuálně aktivním mužům. Odborníci však po včerejším útoku varují: taktiku teroristů z Islámského státu přebírají i neterorističtí útočníci.

Nejvíce se zatím spekuluje o tom, že Alek Minassian byl psychicky vyšinutý. Podle spolužáků měl chodit během přestávek po škole a se svěšenou hlavou mluvit sám k sobě. Hlavním důvodem byla zřejmě sexuální frustrace.

Na svém twitteru měl prohlásit: „Povstání Incelů začalo! Všichni Chadové a Stacy budou svrženi!“ Incel je zkratka pro „involuntarily celibate“, tedy většinou muže, kteří si nemohou z nějakého důvodu, většinou vlastní asociálnosti nebo kvůli poruše chování, najít sexuální partnerku. Chad a Stacey jsou naopak přezdívky pro sexuálně aktivní lidi, které podobní lidé nenávidí, uvádí Toronto Sun.

V dalším píše „Všichni chvalme Elliota Rogera!“ Roger byl masový vrah, který v roce 2014 vjel autem do davů, kde zranil 10 lidí. Než spáchal sebevraždu, dalších sedm lidí ubodal a zastřelil. Pro mnohé z „intelů“ se stal ikonou.  V dalších zprávách měl Minnasian napsat, že je mu 25 a je stále panic, který nikdy nepolíbil dívku.

„Nikdy jsem nepřitahoval dívky. Nevím proč. Ale potrestám je za to,“ vyhrožoval. K frustraci z vlastní neschopnosti navázat vztah i neschopnost jiných oblastech života. Podle vyšetřovatelů poslední ranou pro Minassian bylo, když byl vyhozen z kurzu záložníků Kanadských ozbrojených sil kvůli „ mentální nevyrovnanosti“. Zatím byl vyloučen motiv islámského terorismu. Minnasian je totiž křesťan arménského původu.

Odborníci varují, že útoků podobných lidí jako Minnasian, kteří se chtějí pomstít společnosti za údajné příkoří, bude přibývat. Je tu vysoká pravděpodobnost, že budou tyto útoky stejně drtive a ve stejném stylu jakou jsou útoky teroristů, kteří jsou pro tyto lidi vzorem. O motivu sexuální frustrace se často spekulovalo i při střelbě v Orlandu, kdy se sice útočník přihlásil k Islámskému státu, ale později se ukázalo, že byl spíše sexuálně frustrovaný, tím že musel skrývat svoji homosexualitu před svojí konzervativní rodinou.

V roce 1973 se podobný útok stal i v tehdejším Československu. Olga Hepnerová tehdy zabila nákladním vozem 8 lidí. Tvrdila, že jde o pomstu necitelné společnosti. Podle některých psychologů mohla být za útokem i sexuální frustrace.   

  

Témata:  dodávka vjela do davu v Torontu psychiatrie Kanada

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.