Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se chystá do Británii, možná se setká i s královnou.

Alžběta II
Alžběta II
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Americký prezident Donald Trump se během své červencové návštěvy Británie pravděpodobně setká i s královnou Alžbětou II. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Podle oficiálních sdělení by měla být přitom návštěva pouze pracovní, bez poct spojených se státní návštěvou. Americký velvyslanec v Londýně dnes řekl, že prezident do Británie přijede i přes očekávané protesty. Má totiž podle něj "hroší kůži".

Trump, který podle čtvrtečního prohlášení Bílého domu přijede na návštěvu do Londýna 13. července, by se měl podle BBC s královnou Alžbětou II. setkat nejspíš v Buckinghamském paláci, nebo na hradě Windsor.

Úřad amerického prezidenta i britské premiérky návštěvu ve čtvrtek shodně označily za pracovní a nikoliv státní. Na státní návštěvu Trumpa přitom pozvala premiérka Theresa Mayová už na počátku loňského roku, kdy ji jako první zahraniční představitelku přijal nový prezident v Bílém domě.

Do Londýna Trump zavítá krátce po summitu zemí Severoatlantické aliance v Bruselu, který se uskuteční 11. a 12. července. O jeho cestě do Británie se spekulovalo více než rok. V lednu byla zrušena původně plánovaná únorová návštěva, během které měl Trump otevřít novou budovu amerického velvyslanectví. Rozhodnutí do Británie nejet šéf Bílého domu tehdy zdůvodnil tím, že nesouhlasí se stěhováním ambasády. Podle kritiků se ale obával protestů, které jej zřejmě při návštěvě Londýna čekají. Na facebooku účast na demonstraci proti Trumpovi od čtvrtka potvrdilo už přes 35.000 lidí.

"Pokud přijede do Londýna, zažije prezident Trump otevřené a různorodé město, které vždy dávalo přednost jednotě před nejednotou, a naději před strachem. Bezpochyby také uvidí Londýňany, kteří si svých liberálních hodnot svobody slova velmi váží," reagoval na oznámení o Trumpově návštěvě starosta Londýna Sadiq Khan, který se v minulosti s americkým prezidentem několikrát slovně střetl.

Americký velvyslanec v Londýně Woody Johnson dnes řekl, že má americký prezident "hroší kůži" a do Británie vyrazí navzdory hrozbě protestů.

Témata:  Donald Trump Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy