Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členové IS zadrženi v Rusku, chystali útoky v Moskvě

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Moskva - Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) zadržela čtyři členy "spící buňky" teroristické organizace Islámský stát (IS), kteří plánovali sérii útoků v Moskvě a jejím okolí. Informovala o tom dnes agentura TASS s odvoláním na sdělení FSB, podle něhož bylo při související bezpečnostní operaci zatčeno 20 dalších osob.

Vyšetřovatelé podle FSB zjistili, že uvedená skupina přijela z města Novyj Urengoj v Jamaloněneckém autonomním okruhu a chystala sérii teroristických akcí v ruské metropoli a jejím okolí. Koordinace činnosti jejích členů se přitom prováděla ze syrského území přes sociální síť Telegram.

Ruské úřady se druhý týden snaží Telegram zablokovat kvůli obvinění, že porušuje zákon. Příčinou konfliktu se podle médií stalo rozhodnutí zakladatele a šéfa společnosti Telegram Pavla Durova nepředat státu navzdory soudnímu příkazu šifrovací klíč umožňující proniknout do zakódované komunikace uživatelů.

FSB v souvislosti se zadržením čtyřčlenné skupiny teroristů provedla v součinnosti s policií speciální operaci v Novém Urengoji s raziemi v 17 objektech. Zadržela při ní dvě desítky podezřelých lidí a množství propagandistických materiálů Islámského státu.

Témata:  Rusko Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy