Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát má smůlu? Policisté ochromili jeho schopnost šířit propagandu na internetu

Islámský stát, džihádisté 17. divize
Islámský stát, džihádisté 17. divize
Foto: Reprofoto YouTube

Haag - Policisté zemí Evropské unie, Spojených států a Kanady výrazně omezili schopnost organizace Islámský stát (IS) šířit po internetu svou propagandu. Informoval o tom dnes evropský policejní úřad Europol. Koordinovaný postup ochromil především činnost agentury Amak, jejímž prostřednictvím se radikálové v minulosti hlásili k zodpovědnosti za několik teroristických útoků.

"Touto průkopnickou operací jsme zasadili tvrdou ránu schopnosti IS šířit po internetu propagandu a radikalizovat mladé lidi v Evropě," uvedl v prohlášení ředitel Europolu Rob Wainwright. Data, která se podařilo během akce zajistit, by měla podle evropského policejního úřadu přispět k identifikaci lidí v pozadí propagandistické mašinerie IS i některých radikalizovaných osob.

Akce postihla především agenturu Amak, jejímž prostřednictvím se radikálové z IS v minulosti hlásili k zodpovědnosti za teroristické útoky, ale také rozhlasovou stanici Baján a dva velké zpravodajské weby. Amak šířila informace přinejmenším v devíti světových jazycích, IS se jejím prostřednictvím přihlásila mimo jiné k atentátům v Paříži v roce 2015, v Bruselu a Berlíně v roce 2016 a v Barceloně v loňském roce.

Na policejní akci pod vedením belgického státní zastupitelství se podle Europolu podíleli vyšetřovatelé z šesti unijních zemí (Belgie, Británie, Bulharska, Francie, Nizozemska a Rumunska), Spojených států a Kanady. Akce byla zahájena koncem roku 2015.

Témata:  Islámský stát Europol EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy