Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští vojáci zabili při protestu v Gaze Palestince

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Gaza - Izraelští vojáci při dnešním protestu na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem zastřelili Palestince. S odkazem na palestinské zdravotnické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Izraelští vojáci tak při protestních akcích, které trvají od 30. března, zabili 39 Palestinců. Demonstracemi na hranici se Palestinci dožadují ukončení blokády a možnosti vrátit se na území, která byla dříve jejich domovem.

Protesty, které Palestinci označují za Pochod návratu, mají trvat do poloviny května, kdy si Palestinci připomínají nakbu (katastrofu) což je výraz, jakým označují vznik Izraele. Po vzniku Izraele 14. května 1948 propukla první izraelsko-arabská válka, při níž bylo zničeno na 400 palestinských vesnic. Z nového státu tehdy uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců.

Gaza už deset let čelí izraelské a egyptské blokádě. Tamní nemocnice se potýkají s častými výpadky proudu a nejsou schopny těžce nemocným pacientům poskytnout adekvátní lékařskou péči. V enklávě je rovněž vysoká nezaměstnanost.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva vyzval Izrael, aby se vyvaroval nepřiměřené síly při zásahu proti palestinským demonstrantům.

Izraelská vláda prohlášení nekomentovala. Několikrát už ale v minulosti upozornila, že vojáci zasahují proti těm lidem, kteří se pokoušejí hranici narušit.

Dnes se u hraničního plotu shromáždilo několik set Palestinců. Podle agentury AP se hranici pokusili překročit nejméně tři lidé, chvíli byli na izraelské straně a posléze utekli zpět. Podle svědků byly slyšet výstřely. Na místě se objevily sanitky a odvezly desítky zraněných. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že zraněno dnes bylo už 50 Palestinců, 16 bylo postřeleno ostrými náboji.

Témata:  Izrael Palestina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy