Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s Íránem? Trump má osud země v rukou

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Brusel - Americký prezident Donald Trump zatím definitivně nerozhodl, zda Spojené státy skutečně v květnu odstoupí od mezinárodní dohody, která umožňuje kontrolu íránského jaderného programu. Novinářům to v Bruselu řekl nový ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Poznamenal ale také, že bez výrazných změn dohody, kterou Trump označuje za špatnou, je další americká účast velmi nepravděpodobná.

Pompeo, který na jednání s ministry zahraničí NATO do Bruselu dorazil jen pár hodin po potvrzení ve funkci, z Belgie míří na Blízký východ. Evropská unie, která dohodu s Teheránem pokládá za pilíř své i celosvětové bezpečnosti, se snaží americké partnery přesvědčit o potřebě pokračovat.

Podle EU je spory s Íránem - například okolo jeho balistického programu - nutné řešit, ale mimo rámec dohody. Tu po létech vyjednávání v roce 2015 podepsalo s Teheránem šest významných zemí, včetně USA vedených tehdy prezidentem Barackem Obamou.

Pompeo dnes doplnil, že chce v příštích dnech při jednáních řešit právě otázku toho, jak odstranit nedostatky, které Trumpova administrativa v dohodě dlouhodobě vidí. "Nepodaří-li se nedostatky odstranit, není pravděpodobné, že v ní bude chtít zůstat," řekl o Trumpovi v Bruselu Pompeo.

Témata:  Donald Trump Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy