Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump možná osobně otevře velvyslanectví USA v Jeruzalému

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dal dnes najevo, že by se mohl v květnu zúčastnit slavnostního otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Stále ale ponechal tuto možnost otevřenou. "Velvyslanectví v Jeruzalému slibovali četní prezidenti.

Všichni to slibovali ve volební kampani a nikdy neměli odvahu to splnit. Já to udělal. A je možné, že se tam vydám," řekl ve Washingtonu po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Osobní účast na ceremonii nevyloučil Trump již při březnovém jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Otevření úřadu se uskuteční v květnu, kdy bude Izrael slavit 70. výročí svého vzniku.

Trump v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a slíbil, že USA přesunou velvyslanectví, které je dosud v Tel Avivu jako v případě většiny států, do Jeruzaléma co nejdříve.

Velvyslanectví bude v budově současného amerického konzulátu v Jeruzalémě. Jde o provizorní řešení, USA teprve prostor pro definitivní sídlo hledají.

Trump svým rozhodnutím o ambasádě vyvolal protesty Palestinců.

Ve Valném shromáždění OSN proti Trumpovu rozhodnutí hlasovalo v prosinci přes 120 států.

Témata:  Donald Trump USA Jeruzalém

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy