Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský ministr zahraničí Wang I zavítá do Severní Koreje

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Peking - Čínský ministr zahraničí Wang I přijede tento týden do Severní Koreje, oznámilo dnes podle agentury AFP čínské ministerstvo zahraničí. Návštěva se uskuteční po historickém summitu Jižní Koreje a KLDR minulý pátek. Čína je nejbližším diplomatickým spojencem Severní Koreje a jejím hlavním obchodním partnerem.

Čínské ministerstvo zahraničí ve stručném prohlášení uvedlo, že Wanga pozval jeho severokorejský protějšek. Šéf čínské diplomacie bude v Severní Koreji ve středu a ve čtvrtek.

Minulý pátek se konala teprve třetí vrcholná schůzka KLDR a Jižní Koreje od rozdělení poloostrova v 50. letech. Severokorejský diktátor Kim Čong-un se stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války (1950-1953) vkročil na jihokorejskou půdu. Na hranici si potřásl rukou s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Posléze se oba domluvili na řadě kroků, jež by měly vést ke snížení napětí na poloostrově.

Byl mezi nimi například slib, že obě země ukončí propagandistické vysílání a shazování letáků s propagandistickými texty v pohraniční oblasti a otevřou na hranici styčný úřad. Dnes Soul podle agentury AP oznámil, že z pohraničí v úterý nechá odstranit desítky tlampačů, které šířily propagandu, a že stejný krok očekává od Pchjongjangu.

V plánu je také setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Konat by se mohlo během příštích tří až čtyř týdnů, prohlásil Trump v sobotu. Krátce před tím na twitteru napsal, že přípravy historické schůzky postupují velmi dobře a stanovuje se její místo a termín. V pátek uvedl, že jako dějiště rozhovorů jsou ve hře dvě či tři místa.

První zemí, kterou Kim Čong-un ve funkci navštívil, byla v březnu právě Čína.

Témata:  Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy