reklama

Šéf CBP Kevin McAleenan v prohlášení uvedl, že žadatelé o azyl musejí prozatím zůstat v Mexiku, než na ně při vyřizování žádostí přijde řada. I přes toto oznámení ale zhruba 50 lidí překročilo hraniční most a vstoupilo do amerického areálu CBP. Pohraničníci žadatele o azyl nepřijali, povolili jim ale čekat u vstupu, až se uvolní kapacita v objektu. Dalších asi 50 migrantů se utábořilo u hraniční brány v Mexiku, odkud chtějí v cestě do USA dnes pokračovat.

Žadatelé o azyl jsou součástí takzvané karavany migrantů, která před více než měsícem vyrazila k americké hranici z jihu Mexika. Karavana migrantů, zvaná Viacrucis Migrante, se pořádá už deset let. Organizuje ji nevládní organizace Pueblo Sin Fronteras (Národ bez hranic). Cílem pochodu je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí jednotlivcům při cestě přes Mexiko, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe.

Americký prezident Donald Trump označil karavanu za bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy. Uvedl také, že jejím smyslem je rozvrátit americký právní a soudní systém.

Nynější karavana migrantů, čítající přes 1500 lidí, vyrazila 25. března z města Tapachula, které leží na jihu Mexika u hranic s Guatemalou. Množství účastníků překvapilo samotné organizátory. Asi 70 procent z této skupiny jsou Hondurasané, jsou mezi nimi celé rodiny.

Obvykle jsou žadatelé o azyl drženi tři dny na hranicích a poté předáni imigračnímu úřadu. Pokud projdou první kontrolou, kterou provádí azylový úředník, mohou být pak buď umístěni do detenčního zařízení, nebo propuštěni s monitorovacím náramkem.