Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pompeo se zastal Izraele, podle něj má právo na sebeobranu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Ammán - Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes v souvislosti s násilím na hranici Pásma Gazy, kde izraelští vojáci za měsíc zastřelili pět desítek Palestinců, řekl, že Izrael má právo se bránit. Informovala o tom agentura Reuters. Pompeo se tak vyjádřil na návštěvě Jordánska.

Zároveň dodal, že naléhá na Palestince a Izraelce, aby zahájili politický dialog za účelem dosažení mírového vyrovnání. Vyjednávání už po mnoho let je ale ve slepé uličce kvůli nesmlouvavým postojům obou stran.

Během tiskové konference po boku šéfa jordánské diplomacie Ajmána Safadího Pompeo také řekl, že USA "plně souzní" s Jordánskem ohledně situace v Sýrii zmítané občanskou válkou. Shodují se prý mimo jiné na zachování takzvané klidové zóny na jihu Sýrie, která by byla uchráněna od bojů.

Izraelští vojáci naposledy na hranicích s Pásmem Gazy zastřelili v neděli při dvou různých incidentech tři Palestince, kteří se podle izraelské armády snažili dostat přes hraniční plot do Izraele. Na hranicích Pásma Gazy s Izraelem se už měsíc konají organizované protesty Palestinců za návrat na jejich historická území. Kromě pěti desítek mrtvých si incidenty vyžádaly i několik tisíc zraněných.

Někteří Palestinci při protestech, které bývají nejintenzivnější vždy v pátek, zapalují pneumatiky a házejí na izraelské vojáky kameny. Ti nezřídka reagují střelbou. Izraelská armáda na hranici nasadila i tanky a odstřelovače. Jako nepřiměřené použití síly označil izraelskou střelbu například vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Témata:  Jordánsko Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Mike Pompeo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy