Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael by měl podle diplomata přijmout Trumpův mírový plán

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelská vláda nikdy neměla lepšího spojence v Bílém domě, než jakého má dnes, a proto by Izrael měl v budoucnu přijmout plán prezidenta Spojených států Donalda Trumpa na mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu bez ohledu na obsah dokumentu. Podle agentury AP to dnes řekl vysoce postavený izraelský diplomat Michael Oren.

Očekávaný americký plán nepochybně bude požadovat nějaké ústupky, ale Izrael by prohloupil, kdyby ho nepřijal, uvedl Oren, který byl v minulosti velvyslancem v USA a nyní je náměstkem šéfa diplomacie v kabinetu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

"Nikdy jsem nezažil tým, který by nám byl takto nakloněn," uvedl Oren. "Mé pocity mi říkají, abych izraelské vládě doporučil plán akceptovat s otevřenou myslí, pokud ne s otevřenou náručí. Měli bychom se návrhem energicky zabývat a rozhodně ho hned neodmítnout," dodal.

Trump v minulosti přislíbil, že předloží návrh dokonalé dohody mezi Izraelci a Palestinci. Obě strany teď napjatě očekávají, jak bude plán vypadat.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má s Trumpem, který jako první americký prezident za několik desítek let v konfliktu otevřeně straní Izraeli, velmi dobré vztahy, píše AP.

Palestinská samospráva naopak kontakty s Bílým domem bojkotuje od loňského prosince, kdy Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a oznámil, že tam hodlá z Tel Avivu přesunout americkou ambasádu. Palestinci si jako hlavní město svého budoucího státu nárokují východní Jeruzalém, který Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval.

Velvyslanectví USA v Jeruzalémě má být otevřeno 14. května za účasti velké americké delegace. Média spekulují o tom, že dorazí i prezident Trump.

Obsah mírového plánu amerického prezidenta Oren zatím nezná, ale očekává, že se o něm dozví velmi brzy, možná po otevření ambasády. Netanjahuovu vládní koalici však ze značné části tvoří konzervativní politici, kteří s vytvořením palestinského státu nesouhlasí a odmítají jakékoliv teritoriální ústupky ze strany Izraele.

Oren, který je ve straně Kulanu, což je nejumírněnější frakce koalice, uvedl že Trumpův podnikatelsky smýšlející tým, reprezentuje nejlepšího zprostředkovatele, v kterého mohl Izrael doufat.

"Současný (americký) prezident, na rozdíl od jeho předchůdce, vidí Izrael jako řešení a Írán jako problém," řekl Oren. "V byznysu, pokud opustíte jednání, zaplatíte, neodmění vás... První nabídka je nejlepší, druhá je horší a třetí ještě horší," zdůraznil.

Témata:  Izrael Donald Trump

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy