Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud v USA poslal do vězení islamistu, plánoval útoky

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Soud v USA poslal na deset let za mříže 23letého Nadera Saadeha, který se chtěl připojit k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) a který v New Yorku plánoval teroristické útoky.

V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Po odpykání trestu vězení zůstane Saadeh po zbytek života pod dohledem federálních úřadů.

Saadeh, který žil v Rutherfordu ve státě New Jersey, byl zadržen v roce 2015 spolu se skupinou dalších mladých mužů. Mezi zadrženými byl i Saadehův starší bratr Alaa, který loni za podporu IS dostal 16 let vězení.

Nader Saadeh odcestoval v květnu 2015 do Jordánska, kde se chtěl připojit k IS. Jordánská policie ho ale zadržela a předala americkým úřadům. Saadeh se během vyšetřování přiznal, že ještě před svým dopadením se dozvěděl o plánech svých kompliců Munthera Saleha a Fareeda Mumuniho odpálit na newyorském náměstí Times Square a na dalších místech města nálože. Saleha a Mumuniho poslal soud na 18, respektive 17 let do vězení.

Témata:  USA soudy Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy