Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelova cena pro Trumpa? Návrh jihokorejského prezidenta do málem dohnal k slzám

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Donald Trump dnes uvedl, že ho dojalo prohlášení jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, že by americký prezident měl dostat Nobelovu cenu za mír.

Mun se tak vyjádřil v pondělí poté, co mu k úspěšnému dubnovému summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem blahopřála vdova po někdejším jihokorejském prezidentovi Kim Te-džungovi. Ten se v roce 2000 sešel s tehdejším severokorejským diktátorem Kim Čong-ilem a dostal za to Nobelovu cenu.

Poté co Munovi vdova popřála, aby ji také získal, jihokorejský prezident odvětil: "Nobelovu cenu může získat prezident Trump. Vše, co potřebujeme, je mír".

"Prezident Mun byl velmi laskav, že to navrhl," řekl dnes Trump. "Myslím si, že to bylo velmi velkorysé, že učinil toto prohlášení, ale hlavní věcí je, aby se to povedlo: chci mír," dodal s tím, že termín a místo Trumpova plánovaného setkání s vůdcem KLDR budou známy v příštích dvou dnech.

Názor, že by si Trump zasloužil Nobelovu cenu za mír, pokud jeho setkání se severokorejským vůdcem povede k odstranění jaderných zbraní na Korejském poloostrově, koluje i mezi americkými republikány. Dosáhnout takového úspěchu by bez Trumpa nebylo možné, soudí například republikánský senátor Lindsey Graham.

Témata:  Donald Trump Nobelova cena Mun Če-in

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy