Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzka je v Iráku souzena za terorismus, přidat se k Islámskému státu ji donutil manžel

Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Francouzka Mélina Boughedirová při prvním stání procesu, v němž je souzena za terorismus, řekla, že nesdílí ideologii Islámského státu (IS), k němuž patří její manžel. Ženě hrozí trest smrti. V předchozím procesu byl odsouzena k sedmiměsíčnímu trestu za nelegální vstup do Iráku.

O novém soudním řízení rozhodl kasační soud, podle nějž se sedmadvacetiletá Francouzska dopustila horšího činu než pouze nelegálního překročení iráckých hranic.

Žena byla zatčena v roce 2017 v Mosulu, únorový verdikt počítal s vyhoštěním po odpykání trestu. Tři z dětí Boughedirové už vyhoštěny byly.

Při prvním stání nového procesu se dnes soudce zeptal, zda Boughedirová ví, kde je její manžel. "Jednoho dne odešel pro vodu a zmizel, už o něm nic nevím," odpověděla. Na dotaz, zda věří v ideologii IS, odpověděla, že "vůbec ne a že to je případ mnoha zahraničních manželek členů" IS.

Na pořad přišly také fotografie a předseda soudu se ptal, zda lidi na nich žena poznává. Poznamenal, že na "někoho, kdo tvrdí, že byl do Iráku přinucen přijet, protože muž hrozil odebráním dětí, Boughedirová na snímcích vypadá uvolněně". "Byla jsem doma a fotografoval manžel," řekla žena.

Příští stání v procesu bylo stanoveno na 3. červen na žádost nového advokáta, jehož vybrala rodina Boughedirové.

Soudy v Bagdádu od začátku roku řešily stovky případů zahraničních radikálů a 280 jich buď odsoudily k smrti, nebo na doživotí. Rozsudky jsou vynášeny rychle, což vyvolává obavy z možných justičních omylů. Mezi obviněnými je několik cizinek, jejichž osud byl podobný jako případ Boughedirové. Její krajanku Djamilu Boutoutaouovou poslal v dubnu irácký soud do vězení na doživotí za členství v IS, i když tvrdila, že ji ovlivnil manžel.

Témata:  Islámský stát Irák Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy