Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dodával zbraně neonacistům, podle obhajoby měl vyváznout bez trestu

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Zproštění viny požadují obhájci pro Carstena S., který podle vyšetřovatelů německé neonacistické skupině Národněsocialistické podzemí (NSU) obstaral zbraň české výroby, s níž v letech 2000 až 2006 zavraždila devět mužů tureckého a řeckého původu. Obžaloba pro osmatřicetiletého muže požaduje tříletý trest odnětí svobody.

Zbraň ČZ 83, kterou podle vyšetřovatelů Carsten S. obstaral jako dvacetiletý, byla pro členy NSU klíčová, protože ji použili ke všem devíti rasově motivovaným vraždám. V Německu se podle ní dokonce činům skupiny přezdívá Ceska-Mordserie (vražedná série zbraní česká).

Obhájci Carstena S., který se k předání zbraně přiznal a také se omluvil pozůstalým, dnes v závěrečné řeči prohlásili, že nic o plánovaných vraždách neonacistů nevěděl. "Něco takového nepovažoval za možné," řekl obhájce Jacob Hösl, podle kterého musí být muž zproštěn viny.

Carsten S. nyní sice není ve vazbě, ale nachází se v programu na ochranu svědků. Důvodem je i to, že během několikaletého procesu jeho výpovědi výrazně přitížily jednomu ze spoluobžalovaných Ralfu Wohllebenovi.

Hlavní obžalovanou je ve velmi sledovaném procesu Beata Zschäpeová - jediná žijící členka Národněsocialistického podzemí. Hrozí jí doživotní vězení.

Témata:  soudy Berlín EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy