Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propuštěný vězeň z Guantánama přijel do Saúdské Arábie

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Rijád - Saúdská Arábie potvrdila příjezd vězně, kterého Spojené státy zadržovaly na základně Guantánamo na Kubě. Saúdský Arab Ahmad Muhammad Hazá Darbí odsouzený za terorismus je prvním vězněm, který se z Guantánama dostal od nástupu současného republikánského prezidenta Donalda Trumpa k moci. Ve své rodné zemi si má odsedět zbytek ze svého třináctiletého trestu, celkem devět let, uvedla agentura AP.

Podle saúdskoarabských bezpečnostních složek Darbí dorazil do země ve středu těsně před půlnocí a jeho rodina byla o příjezdu informována. Poté, co si odsedí zbytek trestu, čeká ho pobyt ve středisku pro odsouzené radikály, které mu má pomoci v návratu zpátky do společnosti. V centru ho mohou navštěvovat příbuzní, čekají ho náboženská sezení s umírněnými duchovními či výtvarná dílna.

Darbí v únoru 2014 přiznal, že se v roce 2002 podílel na útoku teroristické sítě Al-Káida na francouzský ropný tanker u pobřeží Jemenu. V rámci dohody o přiznání viny, která je brána jako polehčující okolnost pro zmírnění trestu, souhlasil, že bude spolupracovat s americkou vládou.

Kontroverzní věznici Guantánamo, kterou USA zřídily pro osoby podezřelé z terorismu, se Trumpův předchůdce Barack Obama rozhodl uzavřít. Záměr se mu ale nepodařil, ačkoli počet zadržovaných se na Guantánamu za Obamy snížil z 242 na 41 vězňů.

Darbí je prvním vězněm propuštěným za vlády prezidenta Donalda Trumpa, který na rozdíl od svého předchůdce nehodlá zařízení rušit. Počet zadržovaných na základně na jihovýchodě Kuby se propuštěním Darbího snížil na 40. Do Saúdské Arábie bylo dosud z Guantánama převezeno na 140 vězňů.

Témata:  Saúdská Arábie U.S. Base Guantanamo 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy