Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarská vládní strana Fidesz chce do ústavy prosadit zákaz přesidlování migrantů

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarská vládní strana Fidesz chce rozšířit ústavu o dodatek zakazující přesidlování migrantů organizované Evropskou unií. Podle agentury MTI to dnes prohlásil nový předseda poslaneckého klubu strany Máté Kocsis, který novinářům představil její priority na začínající volební období. Má mezi nimi být i zákon zpřísňující pravidla fungování nevládních organizací, které pomáhají migrantům.

Premiér Viktor Orbán se již ústavu o dodatek zakazující v Maďarsku uplatňování unijního systému přerozdělovacích kvót pokoušel rozšířit předloni, zabránil mu v tom však odpor opozice. V dubnových volbách jeho Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty těsně získal dvoutřetinovou ústavní většinu, což mu teoreticky umožňuje měnit základní zákon země bez ohledu na opozici.

Maďarsko patří v rámci EU vedle Polska nebo České republiky k nejhlasitějším kritikům povinného přijímání žadatelů o azyl a dlouhodobě se odmítá na systému kvót podílet. Fidesz šel do voleb se silně protiimigračním programem. Orbán bezprostředně po zveřejnění jejich výsledků řekl, že maďarští voliči jednoznačnou podporou jeho strany dali najevo, že chtějí rozhodovat, s kým budou v zemi žít.

Nově zvolený šéf poslanců Orbánovy strany Kocsis dnes rovněž řekl, že zákonodárci hodlají naplňovat cíle vlády, které zůstávají stejné jako v minulém období. Budou hájit křesťanskou kulturu, dbát na ochranu vnějších hranic, snažit se o dosažení plné zaměstnanosti a podporovat rodiny.

Cílem bude i prosazení balíčku zákonů přezdívaného "Stop Sorosovi", který má mimo jiné zavést tvrdší pravidla pro činnost nevládních organizací včetně těch, které patří americkému miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi. Pokud se jejich práce bude jakkoli týkat migrantů, budou se muset registrovat u ministerstva vnitra, které může jejich činnost zakázat s odkazem na národní bezpečnost. Pokud budou navíc financovány ze zahraničí, budou podle současného návrhu platit 25procentní daň.

Sorose Orbán a jeho lidé v kampani líčili jako bezskrupulózního liberála plánujícího zaplavit zemi muslimy. Zámožný filantrop se po kampani plné útoků na svou osobu i na své organizace rozhodl z Budapešti přesunout svou nadaci Open Society Foundation.

Témata:  Maďarsko Fidesz Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.