reklama

Ze zájemců vybere porota, přičemž počet lístků určených pro jednotlivé členské státy odpovídá velikosti jejich populace. Vybrané osoby získají jízdenku Interrail-Ticket, s níž mohou v létě měsíc cestovat po čtyřech zemích EU.

Hlásit se lze přes Evropský portál pro mládež, a to jednotlivě či ve skupinách do pěti lidí. Uchazeči ale musí dopředu oznámit cíle svých cest. Části z nich pak mohou urazit i autobusem nebo trajektem, uvedla agentura DPA.

Další kolo podávání žádostí se předpokládá na podzim. Za letošek chce komise vyslat do ciziny 20 až 30 tisíc osmnáctiletých.

Projekt nazvaný DiscoverEU (Poznej EU) je zatím v pilotní fázi, na kterou je vyhrazeno 12 milionů eur (306 milionů Kč). Od roku 2021 by se ale rozpočet mohl navýšit až na 700 milionů eur (téměř 18 miliard Kč). Pak by EU dokázala podpořit cestování přibližně 200.000 osmnáctiletých, napsala agentura AP.

Iniciativu navrhl evropský parlament, s nápadem přišel německý europoslanec Manfred Weber z Evropské lidové strany. "Každý mladý Evropan by měl k 18. narozeninám dostat Interrail Ticket, aby mohl objevit krásu a rozmanitost Evropy," poznamenal předloni.