reklama

O vyloučení obou umělců rozhodla v úterý rada guvernérů na základě nedávno revidovaného etického kodexu, napsala AP.

Osmdesátiletého Cosbyho porota v americkém Norristownu označila minulý týden za viníka znásilnění Andrey Constandové v roce 2004. Hrozí mu až deset let vězení. Cosby vztah s Constandovou přiznal, podle něho ale tato žena se sexuálním stykem souhlasila.

Případ Constandové není jediným, který se proti Cosbymu objevil. Postupně se přihlásilo zhruba 50 žen, které tvrdí, že je Cosby v průběhu uplynulých desetiletí sexuálně napadl či znásilnil.

Polanski, který žije střídavě ve Francii a v Polsku, měl v roce 1977 v USA styk s nezletilou dívkou. Režisér tehdy uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu. V USA je považován za uprchlého, Polsko koncem roku 2016 odmítlo Polanského do Spojených států vydat.

Loni v říjnu byl z Akademie filmových umění a věd vyloučen producent Harvey Weinstein, který se měl podle stížností jeho údajných obětí dopustit sexuálních útoků proti desítkám žen. Do té doby byl jediným vyloučeným z prestižní organizace herec Carmine Caridi, který musel v roce 2004 akademii opustit kvůli tomu, že svévolně distribuoval videa s filmy navrženými na ocenění.