reklama

Cenu převzala Kuciakova sestra Maria společně s Peterem Bárdym, šéfredaktorem zpravodajského portálu Aktuality.sk, pro který zavražděný 27letý novinář pracoval od roku 2015. Aktuality.sk je součástí multimediálního vydavatelství Ringier Axel Springer Slovakia.

Ředitel Springerovy akademie Marc Thomas Spahl během ceremoniálu Kuciaka ocenil jako inteligentního a nezlomného žurnalistu. Jeho sestra následně pohnutě řekla, že její bratr byl přesvědčený, že může pomoci změnit svět k lepšímu.

Kuciak a jeho partnerka byli zavražděni v únoru na jihozápadě Slovenska v domě, kde žili. Při přípravě svého posledního článku se zabýval podezřeními, že vládní spolupracovníci mají kontakty s italskou mafií a jinými podezřelými podnikateli.

Dosud neobjasněný zločin vyvolal na Slovensku politickou krizi. Velké protestní demonstrace vedly k demisi premiéra Roberta Fica a poté i dvou ministrů vnitra. Nakonec byl přinucen požádat o uvolnění z funkce i policejní prezident Tibor Gašpar.

Ocenění bylo Kuciakovi uděleno v mezinárodní den svobody tisku, a to v rámci předávání cen Axela Springera pro mladé novináře.