Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka Warmbiera vzkazuje: O hrůzách páchaných KLDR nebudeme mlčet

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

New York - Naše rodina bude nadále upozorňovat na porušování lidských práv v Severní Koreji a kritizovat vládu jejího vůdce Kim Čong-una. Řekla v emotivním projevu na konferenci OSN věnované lidským právům v KLDR matka vězněného amerického univerzitního studenta Otta Warmbiera, který zemřel poté, co ho režim loni v létě v kómatu propustil domů. Informovala o tom dnes agentura AP.

"Nemohu dopustit, aby Otto zemřel nadarmo. Nejsme výjimeční, ale jsme Američané a víme, co je svoboda a musíme si za ní stát," uvedla Wambierová.

Otto Warmbier byl v Severní Koreji držen 17 měsíců. Byl odsouzen k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu v hotelu, kde byl ubytován. Režim ho v červnu loňského roku propustil, domů se ale mladík vrátil v kómatu a následně zemřel. Bylo mu 22 let. KLDR popřela, že by byl Warmbier mučen.

Rodiče zesnulého amerického studenta KLDR koncem dubna zažalovali za "brutální mučení a vraždu".

Komentáře Warmbierové přichází v citlivou chvíli, kdy USA a KLDR plánují historické setkání a den poté, co americký prezident Donald Trump naznačil, že Pchjongjang propustí tři americké vězně.

Témata:  Severní Korea Otto Warmbier USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy