reklama

Úřady krátce před erupcí zvýšily výstrahu před vulkánem na nejvyšší stupeň znamenající bezprostřední ohrožení. Opustit své domovy musejí obyvatelé města Leilana Estates na jihovýchodním úpatí sopky. Mluvčí místních úřadů Janet Snyderová ve čtvrtek uvedla, že láva začala téct do ulice Mohala Street v obydlené oblasti.

Místní obyvatelé popisují v médiích erupce lávy, která podle některých tryská ze sopky desítky metrů vysoko a šířka proudu tekoucího poblíž obydlené oblasti dosahuje téměř dvou set metrů. Zpravodajský web Hawai News Now zveřejnil video zachycené dronem jednoho z obyvatel, na němž je vidět láva proudící lesnatou oblastí nedaleko obytných domů.

Erupci tento týden na místě předcházela řada slabších zemětřesení, většinou o síle okolo dvou stupňů. Největší z nich dosáhlo podle americké geologické služby USGS síly pěti stupňů a nezpůsobilo žádné podstatnější škody.

Začátkem týdne se jedna z vnitřních částí sopky zhroutila, což mělo za důsledek, že láva začala téci směrem k jihovýchodnímu obydlenému pobřeží ostrova. Ve čtvrtek začala láva vytékat z nových prasklin v povrchu sopky a podle expertů není vyloučeno, že se objeví další místa, kterými se dostane na povrch.