reklama

Orbánova strana Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty v dubnových volbách získala dvoutřetinovou ústavní většinu, což jí dává možnost měnit základní zákon země bez ohledu na opozici. Orbán, jeden z nejsilnějších odpůrců masového přistěhovalectví do Evropy, potřetí za sebou vyhrál volby poté, co jeho kampaň proti migrantům získala ohlas u velké části voličů.

V rozhlase premiér dnes prohlásil, že jeho hlavní politické cíle se nezměnily. "Budeme budovat křesťanskou demokracii," řekl Orbán. "Starobylá křesťanská demokracie je zakořeněná v evropských tradicích, kde je hlavní lidská důstojnost a existuje rozdělení moci. Budeme bránit křesťanskou kulturu a nedáme naši zemi cizincům," dodal.

Orbán také poznamenal, že vzhledem k nové dvoutřetinové většině hodlá opět navrhnout ústavní novelu, která by posílila národní bezpečnost. Tento návrh se v roce 2016 nepodařilo protlačit parlamentem.

Nový předseda poslaneckého klubu vládní strany Máté Kocsis již ve čtvrtek novinářům řekl, že Fidesz chce rozšířit ústavu o dodatek zakazující přesidlování migrantů organizované Evropskou unií. K prioritám patří i zákon zpřísňující pravidla fungování nevládních organizací, které pomáhají migrantům.