Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská policie pozatýkala Navalného spolupracovníky

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Policie v několika ruských městech zatýkala stoupence opozičního předáka Alexeje Navalného, oznámila dnes agentura Interfax. Zatýkání předchází sobotním demonstracím, které podle Navalného mají dát prezidentu Vladimiru Putinovi najevo, že nemůže Rusku vládnout jako car a že občané budou hájit svá práva. Putin v březnu počtvrté vyhrál prezidentské volby. Úřadu se oficiálně ujme v pondělí.

Podle Navalného spolupracovníků byl například v Petrohradu zatčen Ilja Gantvarg, v Krasnodaru Viktor Čirikov, v Krasnojarsku aktivistka Marija Makovozovová, v Tambovu Igor Slivin, v Čeboksarech policisté sepsali protokol s koordinátorem Semjonem Kočkinem.

Podobně, po sepsání protokolu, policisté propustili na svobodu dříve zadržené aktivisty v Rjazani a Kemerovu. Další aktivisté byli varováni před nepovolenými akcemi.

Protesty proti Putinovi se mají odehrát v 90 ruských městech. V Moskvě, Petrohradu a řadě dalších měst bez povolení úřadů. Demonstrace mají podle Navalného také vyjádřit odmítání korupce, chudoby a nerovnosti i snahy úřadů zakázat šifrovanou komunikační službu Telegram.

Témata:  Rusko Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy