Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bratislavě se opět protestuje, lidé si připomínají zavražděného novináře

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Tisíce lidí přišly dnes do Bratislavy na shromáždění, které občanští aktivisté svolali na památku v únoru zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, jakož i za svobodu médií v souvislosti s kritikou novinářů kolem poměrů ve veřejnoprávním slovenském rozhlasu a televizi RTVS.

Dav skandoval hesla proti nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica i za předčasné volby. List Denník N odhadl účast na 25.000 lidí. Podobná shromáždění byla svolána i do dalších zhruba dvou desítek měst po celé zemi, a také v zahraničí včetně České republiky.

"Pátého května měla být jejich (Kuciaka a Kušnírové) svatba. Místo toho tu stojíme v předvečer sňatku se smutkem nad ztrátou výborného novináře a archeoložky," řekl spoluorganizátor demonstrace Juraj Šeliga. Následně zazněla píseň Sarajevo českého zpěváka Jaromíra Nohavici, kterou si Kuciak a Kušnírová plánovali nechat zahrát na své svatbě.

Policie po dvojnásobné vraždě jako nejpravděpodobnější motiv zločinu označila Kuciakovu investigativní práci. Zastřelení novináře vyvolalo v zemi politickou krizi, během které Fico podal demisi a do čela vlády se postavil místopředseda jeho strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Podle iniciativy Za slušné Slovensko, která zorganizovala již dřívější mohutné demonstrace proti bývalé Ficově vládě, jednou z lekcí po vraždě novináře je skutečnost, že veřejnost se musí postavit za svobodu médií.

"Je špatné, pokud stát není schopen zabránit bezpráví a ochránit své občany. Mnohem horší ovšem je, pokud státní moc přímo chrání ty, kteří toto bezpráví páchají. Nedovolme, aby byli novináři veřejnoprávního rozhlasu a televize vyhazováni z práce proto, že odmítají normalizační metody," řekla z pódia populární slovenská herečka Zuzana Kronerová.

Shromáždění v centru metropole předcházel průvod ulicemi, který odstartoval u budovy veřejnoprávního rozhlasu. Po dubnové kritice poměrů v RTVS ze strany části redaktorů ve čtvrtek zhruba dvě stovky slovenských novinářů nařkli vedení RTVS kromě jiného z personálních čistek či z cenzury. Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník výtky dříve odmítl.

Na shromáždění v Brně se v předvečer plánované svatby Kuciaka a Kušnírové sešlo zhruba 50 lidí. Na Moravském náměstí padlo několik slov k zavražděné dvojici, o situaci na Slovensku ve vládě i v médiích.

Témata:  Slovensko demonstrace média Ján Kuciak

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.