Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA posilují námořnictvo. Kvůli Rusku obnovují druhou flotilu

USS Fitzgerald (DDG-62) je americký torpédoborec třídy Arleigh Burke. Je dvanáctou postavenou jednotkou své třídy. Postaven byl v letech 1993–1995 loděnicí Bath Iron Works ve městě Bath ve státě Maine.
USS Fitzgerald (DDG-62) je americký torpédoborec třídy Arleigh Burke. Je dvanáctou postavenou jednotkou své třídy. Postaven byl v letech 1993–1995 loděnicí Bath Iron Works ve městě Bath ve státě Maine.
Foto: U.S. NAVY

Washington - Americké námořnictvo obnovuje svou druhou flotilu s působností v severní části Atlantického oceánu. Činí tak pouhých sedm let poté, co ji rozpustilo. Americké ministerstvo obrany tímto krokem podle agentury Reuters potvrdilo, že zařazuje hrozbu konfliktu s Ruskem do centra své vojenské strategie.

Velitel námořních operací, admirál John Richardson v pátek podotkl, že americká armáda dává jasně najevo, že se vzhledem k zhoršující se bezpečnostní situaci na světě vrátila éra, kdy spolu velmoci soupeří.

USA tak vycházejí potřebám NATO, které od konce loňského roku přehodnocuje své obranné úkoly v severním Atlantiku. Aliance hodlá vybudovat novou regionální základnu pro ochranu námořních tras a specializované velitelství pro Atlantik.

V roce 2011 byla druhá flotila rozpuštěna z úsporných a organizačních důvodů.

Začátkem tohoto roku americká armáda uvedla ve své nové národní obranné strategii, že prioritou je vojensky čelit nejen Rusku, ale i Číně. V americké obranné doktríně tak definitivně skončilo mezidobí, kdy se USA zaměřovaly na boj proti mezinárodnímu terorismu, který rozpoutal útok radikálních islamistů z 11. září 2001.

Témata:  U.S. ARMY USA U.S. Navy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy