Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se snaží přeplout kanál La Manche. Británie zvyšuje pobřežní hlídky

Londýn, Tower Bridge
Londýn, Tower Bridge
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Uprchlíci se pokoušejí přeplout už i nebezpečný kanál La Manche. Británie proto investuje do většího počtu hlídkových člunů a techniky pro monitorování pobřeží.

Londýn přistoupil k tomuto kroku krátce poté, co britská pobřežní stráž zachránila z potápějícího se nafukovacího člunu 18 Albánců a dva Brity.

"Přijali jsme opatření ve (francouzském) Calais, která vedla ke zlepšení situace. Je jasné, že lidé se teď snaží najít jiné cesty. My se tyto cesty budeme snažit odříznout," řekl mluvčí premiéra Davida Camerona.

Na francouzském terminálu u tunelu pod kanálem loni přibyly ostnaté dráty, kamery a zvýšil se i počet policistů. Výrazně tak ubylo pokusů migrantů dostat se přes tunel do Británie.

Calais, kde v provizorním tábořišti žije asi 5000 uprchlíků, je od britských břehů vzdáleno 34 kilometrů. Cesty přes kanál na lodích jsou ale stále vzácné.

Témata:  Velká Británie uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy