Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes se měli brát. Slováci si připomněli vraždu novináře Kuciaka

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Bratislava/Gregorovce (Slovensko) - Účastí na koncertě hudebníků a na mši si veřejnost přišla na východní Slovensko připomenout na dnešek plánovaný sňatek novináře Jána Kuciaka s jeho přítelkyní Martinou Kušnírovou, kteří byli v únoru zavražděni ve svém domě nedaleko Trnavy na západě země. Vzpomínkové akce v obci Gregorovce nedaleko Prešova, kde Kušnírová vyrůstala a kde je i pohřbena, se zúčastnily také rodiny zastřelených snoubenců.

"Kdo to nezažil, nepochopí. Představovala jsem si je, jak tam v kostele sedí a stojí, přesně tak oblečeni ve svatebním, jak byli nakonec v rakvi. Koncert vnímáme jako uctění jejich památky, ať se na ně nezapomíná," řekla podle portálu Sme.sk matka Kuciakovy přítelkyně Zlatica Kušnírová po odpolední mši v místním kostele. Ten byl zcela zaplněn, lidé museli stát i venku.

Jeden z duchovních během mše řekl, že i malé zrnko dá do pohybu horu a že to, co dali do pohybu Kuciak a Kušnírová, už nikdo nezastaví. "Chceme zde tvořit novou kulturu, slušné Slovensko," dodal.

Iniciativa občanských aktivistů pod názvem Za slušné Slovensko zorganizovala po zmíněné dvojnásobné vraždě mohutné mítinky po celém Slovensku. Naposledy se dohromady tisíce lidí ve více městech v zemi pod Tatrami a v zahraničí v pátek zúčastnily shromáždění, která byla svolána i na památku Kuciaka a Kušnírové.

Mše předcházela kulturní akci s názvem Koncert pro Jana a Martinu, kterou na fotbalovém hřišti v Gregorovcích zorganizoval pořadatel největšího slovenského hudebního festivalu Pohoda Michal Kaščák. "Hudba doprovází lidi nejen při veselých příležitostech, ale i při těch smutných, a toto je jedna z nich. Jde jen o obyčejné vyjádření lidské sounáležitosti s truchlícími rodinami," řekl Kaščák. Na koncert pozval více než desítku hudebníků a kapel, mezi nimi i populární slovenskou zpěvačku Janu Kirschner či Michaela Kocába.

Vražda Kuciaka a Kušnírové, která podle dřívějšího sdělení slovenské policie souvisela nejspíš s investigativní prací novináře, vyvolala na Slovensku politickou krizi. V polovině března podal demisi nejdéle sloužící slovenský premiér Robert Fico, kterého v čele nového kabinetu vystřídal místopředseda jeho strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini. V novém kabinetu zůstala většina ministrů Ficovy vlády, ale nikoliv například bývalý ministr vnitra Roberta Kaliňák, jehož přiměly k odchodu protesty veřejnosti a tlak jedné ze stran tříčlenné vládní koalice. Rezignaci pod tlakem demonstrací a také slovenského prezidenta Andreje Kisky oznámil i šéf policie Tibor Gašpar.

Témata:  Slovensko Ján Kuciak

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy