Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet koalů prudce klesá, Austrálie zahájila záchranný program za miliony

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Austrálie dnes představila program na záchranu koalů, jejichž počet prudce klesá. Na program vyčlení 45 milionů australských dolarů (722 milionů Kč), informovala agentura AFP.

Australská Nadace pro koaly odhaduje, že ve volné přírodě už nežije víc než 43.000 těchto vačnatců, kteří jsou jedním ze symbolů Austrálie. Před příchodem prvních britských kolonistů v roce 1788 se jejich počet odhaduje na více než deset milionů.

"Koalové jsou národní poklad," řekla premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová. "Pokud se nám nepodaří zajistit budoucnost této národní ikony, bude to nesmírná škoda," dodala při představení programu.

Počet koalů medvídkovitých klesá kvůli klimatickým změnám. Na jejich úbytku se podepisuje i zmenšující se plocha jejich přirozeného životního prostředí, kromě toho se stávají obětí psů a hynou pod koly automobilů i při lesních požárech.

Podle studií počet koalů v Novém Jižním Walesu za posledních 15-20 let klesl o 26 procent. V dalších australských oblastech už koalové prakticky vymizeli. Vládou vyčleněných 45 milionů dolarů je určeno na vytvoření rozsáhlé rezervace s plochou tisíců hektarů, s cílem uchovat přirozené přírodní prostředí koalů medvídkovitých.

Fond bude také určený na výzkum nemocí, které populaci koalů kosí, jako jsou například infekční chlamydie přenášející se při páření.

Témata:  Austrálie zvířata

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy