Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarský prezident Áder požádal Orbána o sestavení vlády

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský prezident János Áder oficiálně požádal dosavadního šéfa kabinetu Viktora Orbána, aby sestavil svou novou vládu. Navrhl také, aby parlament schválil Orbána ve funkci premiéra na další čtyřleté období. Áder a Orbán spolu dnes jednali v prezidentském paláci v Budapešti, uvedla agentura Reuters.

Orbánova strana Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty získala v dubnových parlamentních volbách dvoutřetinovou ústavní většinu, celkem 133 ze 199 křesel. Pozorovatelé upozorňují, že to Orbánovi umožní dál pohodlně upevňovat moc a pokračovat ve své protiimigrační politice.

Čtyřiapadesátiletý politik je premiérem již počtvrté. Poprvé vládu vedl od roku 1998 do roku 2002, podruhé do premiérského křesla usedl v roce 2010 a v dalších volbách o čtyři roky později mandát obhájil.

Na tiskové konferenci Orbán uvedl, že hlavním úkolem jeho nové vlády bude "ochránit bezpečnost a zachovat křesťanskou kulturu Maďarska". Nový parlament se poprvé sejde v úterý.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán János Áder

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy