Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pátrání po troskách letu MH370 odhalilo skryté tajemství? Na mořském dně ležel úžasný objev

Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Foto: Google Earth

Sydney - Svět s napětím sleduje misi amerických pátračů, kteří se snaží na širém moři nalézt vrak již čtyři roky ztraceného malajského letadla. Po letu MH370 sice zatím stále nejsou žádné hmatatelné stopy, výzkumníci ale učinili jiné a též velmi zajímavé objevy.

Vědci totiž nalezli vraky dvou lodí z 19. století. Ty převážely uhlí a pravděpodobným důvodem potopení byla exploze. Lodě se nacházejí asi dva a půl tisíce kilometrů od severoaustralských břehů. Oba vraky leží na oceánském dně ve zhruba čtyř kilometrové hloubce.

„Obě lodě jsou z 19. století a obě převážely uhlí. Jedna je železná a druhá dřevěná.“ řekl pro news.com.au kurátor přírodovědného muzea Ross Anderson. Podle vědců byly obě lodě nalezeny již v roce 2015, objev byl ale zveřejněn až teď po detailním prozkoumání vraků.

Na lodích bylo přibližně 15 až 30 lidí. Vědci si nejsou přesně jisti o které lodě se jedná, na základě archivních průzkumů ale odhadují že dřevěná loď by mohla být plavidlo s názvem W. Gordon. To zmizelo v roce 1876 při cestě ze Skotska do Austrálie. Mohlo by se také jednat o loď Magdala, jenž se potopila během plavby z Walesu do Indonésie.

„Ona železná loď je buď Kooringa (potopená 1894), Lake Ontario (1897) nebo West Ridge (1883). Na základě listiných dokumentů se ale zdá, že se jedná o West Ridge.“ tvrdí Anderson.

Z lodí se zachovaly především jejich kovové části a také kotvy. Na mořském dně také stále leží značná část uhlí z jejich nákladu. Vědci také objevili zvláštní kovovou schránku velkých rozměrů u níž doufali, že by mohlo jít o pokladnici. Byla to ale nádrž na pitnou vodu.

Lodě prý s největší pravděpodobností poslala ke dnu exploze naloženého uhlí. „Ano, muselo jít o nějakou takovou katastrofu. Při přepravování uhlí v 19. století se to dělo běžně.“ říká k příčinám potopení Ross Anderson.  

Témata:  vraky lodí zmizelý Boeing 777 letu MH370 moře

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy