Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarská klinika kritizuje Austrálii, nechce umožnit eutanazii vědci

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Basilej - Je krutostí, že Austrálie nepovolila svému nestaršímu vědci Davidu Goodallovi, aby odletěl do Švýcarska ukončit svůj život. V dnes zveřejněném rozhovoru s agenturou AFP to řekl Ruedi Habegger, jenž spoluzaložil kliniku, která měla 104letému ekologovi pomoci zemřít.

"Je to všechno krutost. Tento starý muž by měl mít dovoleno zemřít doma, ve své posteli, jak to lze udělat tady ve Švýcarsku," prohlásil Habegger z kliniky Eternal Spirit u Basileje.

Dodal, že na klinice usmrcují nitrožilním vstřikem látky. Pacient pak zpravidla do 30 vteřin usne a po další minutě se mu zastaví srdce. "Není to bolestivé. Je to krátké a pokojné," tvrdí.

Habegger uvedl, že na Eternal Spirit se ročně obrací přibližně 80 většinou nemocných a trpících lidí s průměrným věkem 76 let. Cizinci podle něj tvoří 75 procent klientely.

Goodall měl na klinice zemřít 10. května. Na jeho cestu vybralo sdružení Exit International přes 17.000 australských dolarů (270.000 Kč).

Témata:  Austrálie Švýcarsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy