Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Staronový ruský premiér Medveděv zřejmě obmění vládu

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský premiér Dmitrij Medveděv, kterého dnes prezident Vladimir Putin znovu navrhl do čela vlády, před poslanci vládní strany prohlásil, že hodlá za svého zástupce, prvního vicepremiéra, navrhnout dosavadního ministra financí Antona Siluanova. Při výčtu dalších místopředsedů vlády se Medveděv nezmínil o dosavadních vicepremiérech Igoru Šuvalovovi, Arkadiji Dvorkovičovi, Dmitriji Rogozinovi, Alexandru Chloponinovi či Juriji Trutněvovi.

Siluanov má mít podle Medveděva jako první vicepremiér na starosti ekonomiku a finance, při tom má zůstat ministrem financí, sdělil agentuře Interfax jeden z účastníků schůzky. V dosavadní vládě, která Putinovou inaugurací odstoupila, býval prvním vicepremiérem Igor Šuvalov. O jeho odchodu z vlády média spekulovala již několik měsíců.

Vicepremiérem pro zbrojní průmysl se místo Dmitrije Rogozina má stát Jurij Borisov, dosavadní náměstek ministra obrany. Dříve tuto funkci spravoval Dmitrij Rogozin.

Ve funkci šéfa úřadu vlády má Sergeje Prichoďka vystřídat Konstantin Čujčenko, až dosud šéf kontroly v prezidentské kanceláři.

Na místo šéfa resortu zemědělství, které dosud vedl Alexandr Tkačev, Meveděv navrhl Alexeje Gordějeva, který v minulosti již v této funkci působil. Gordějev má také dostat postavení vicepremiéra, podobně jako Taťjana Golikovová a Maxim Akimov. Své tituly si mají zachovat Olga Goloděcová, Vitalij Mutko a Dmitrij Kozak.

Goloděcová se ale namísto sociální politiky bude věnovat kultuře a sportu. Mutko, který býval vicepremiérem pro sport, dostane na starost stavebnictví. A sociální péči a zdravotnictví místo Goloděcové dostane Golikovová. Kozak se má postarat o průmysl a energetiku místo Arkadije Dvorkoviče a Alexandra Chloponina. Dosavadní zástupce úřadu vlády Akimov se jako vicepremiér má věnovat dopravě, spojům a digitální ekonomice.

Ruská média se nezmínila, že by Medvěděv hovořil o dalších ministrech, včetně šéfů resortů obrany a zahraničí. Oba dosavadní ministři - Sergej Šojgu a Sergej Lavrov - podle průzkumů patří k nejpopulárnějším ruským politikům.

Témata:  Rusko Dmitrij Medveděv Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy