Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paraguay v květnu otevře ambasádu v Jeruzalémě

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Paraguay podle izraelského ministerstva zahraničí otevře v květnu v Jeruzalémě ambasádu. Paraguayské ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že se ještě nerozhodlo. Informovala o tom agentura Reuters. Přesun ambasády tento měsíc plánují také Spojené státy a Guatemala. Jde nicméně o velmi kontroverzní téma, které přispívá k napětí v izraelsko-palestinských vztazích.

"Paraguayský prezident Horacio Cartes plánuje přijet do konce měsíce a otevřít v Jeruzalémě ambasádu," uvedl v prohlášení mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon. Paraguayské ministerstvo zahraničí ale vzápětí uvedlo, že takové rozhodnutí zatím učiněno nebylo.

Americký prezident Donald Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy považují Jeruzalém za hlavní město Izraele a že tam bude přesunuta americká ambasáda. Úřad má být oficiálně otevřen 14. května, což je den, na který připadá 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele. Dva dny poté by měla svou ambasádu do Jeruzaléma přestěhovat i Guatemala.

Jeruzalém je nejvíce ožehavým bodem izraelsko-palestinského konfliktu, neboť obě strany ho chtějí za své hlavní město. Palestinci chtějí jako své hlavní město převážně arabsky mluvící východní Jeruzalém, který Izrael obsadil v roce 1967, zatímco izraelská vláda považuje Jeruzalém za nedělitelný. Palestinská samospráva teď kvůli rozhodnutí o přesunu americké ambasády kontakt s Bílým domem bojkotuje.

Přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma je nakloněn prezident Miloš Zeman. Česká republika zatím v Jeruzalémě plánuje otevřít honorární konzulát.

Témata:  Jeruzalém Izrael Paraguay

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy